Застраховка за дома

2012-06-06

Всяко домакинство в днешно време полага големи усилия и средства да създаде уютен и приятен дом за своето семейство. Нашият дом е изпълнен със скъпи уреди и оборудване, или има многократни подобрения в интериора. Всичко това можем да защитим със застраховка за дома, с което да си подсигурим спокойствие по време и извън престоя ни в къщата.
Една застраховка за дома може да бъде сключени по желание на клиента срещу различни рискове както за недвижимото имущество, так и за оборудването и мебелите в него. Пирмерни покрития могат да бъдат:
Пожар, Умишлен Пожар
ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ
Природни бедствия – буря, градушка, увреждане от тежест при естествено натрупване на сняг или лед и др.
Наводнение и Авария на водопроводни, канализационни и отоплителни инсталации
Злоумишлени действия на трети лица и Вандализъм
Счупване на стъкла
Гражданска отговорност към трети лица
Допълнителни разходи
Кражба
Късо съединение и токово ударВсе по-често се случват да възникнат природни бедствия, вследствие на климатичните промени .  В условия на криза кражбите на имущество зачестиха. Всички тези предпоставки са достатъчно основание, за да се замислим за застраховка на дома. Инвестицията в нея не е голяма, често е пъти по-евтина от Каско на Автомобила. Обикновено пълното покритие за застраховане на апартамент около 70 кв.м е между 70 -150 лв за година.
Застрахователите са създали продукти, които лесно се сключват без да е необходимо да се правят предварителни описи на имуществото. Това са така наречените пакетни застраховки и техните стойности могат да варират от 20.00 лв. В тях клиентите трябва да внимават, защото често се пропускат важни клаузи като авария от Вик и са с по-ниски лимити на покритията. 

В последно време всеки застраховател предлага и допълнителни екстри към този вид застраховка – необичайни покрития като злополука на живеещите, застраховка на домашен любимец, Кражба на мобилна техника извън адреса на застраховане, кражба на лични документи, загуби за доходи от наем и др.
За да получите оферта за застраховка на дома трябва да знаете – точният адрес на имуществото, годината на построяване на имота, квадратурата, брой етажи на сградата.

АМАРАНТ Ви съветва:

 1. Когато застраховате дома си попитайте дали има самоучастие във включените рискове
 2. Попитайте дали в риска наводнение е включено и авария от Вик и други инсталации
 3. Поискайте да бъде включен риска Допълнителни разходи – покритието му ще възстанови разходи за отремонтиране на брави и ключалки и др, възникнали при вандализъм
 4. При възникване на щета първо се обърнете към вашият застрахователен брокер и застраховател
 5. Кажете всички обстоятелства – дали е обитаван постоянно, сезонно или периодично имота или се дава под наем
 6. При кражба попитайте дали се покрива действия чрез техническо средство – в днешно време все повече крадци осъществяват престъпните си действия със средства, чрез които не си личи, че има взлом
 7. При сключен риск кражба проверете дали имате документи за застрахованото имущество
 8. При кражба или опит за такава уведомете задължително полицията
 9. При пожар задължително уведомете служба за пожарна и аварийна безопасност
 10. Сключвайте риска Гражданка отговорност – ще ви спести много разправии, ако увредите имущество на съсед – например при наводнение
 11. Винаги трябва да имате Общи условия към договора и да сте запознати с тях

При застрахователен брокер АМАРАНТ БЪЛГАРИЯ можете да получите оферти към няколко компании, да сравните различните рискове при застрахователя.

ВАЖНО!!! По риск земетресение повечето застрахователни компании прилагат самоучастие в размер от 1 до 2 % обикновено. Това означава, че ако сградата е застрахована за 100 000 лв от всяка претенция по риска земетресение 2000 лв са за сметка на застрахования.

АРМЕЕЦ ЗАД, ДЖЕНЕРАЛИ ЗАСТРАХОВАНЕ ЗАД И АЛИАНЦ не прилагат такова самоучастие по този риск към 06 Юни 2012 г. 

Коментари

Няма публикувани коментари.

Нов коментар